INICI


Durant generacions, se l’ha seleccionat per treballar i per això és extraordinàriament llest, amic de l’home i fàcil d’ensinistrar. Tanmateix, no és una d’aquelles races tristes que sempre esperen ordres. El gos d’atura té un punt d’independència, d’alegria, de murrieria pagesa deliciosa. Pren la iniciativa, fa el que creu més convenient i després, sorneguer, ho explica a l’amo.
 

Gos de pastor. S’ha escrit molta literatura sobre que el nostre no és un “gos de pastor” sinó un “gos pastor”, volent donar a entendre que, més que rebre ordres, és un gos amb un gran instint per comprendre i prendre decisions. I quelcom de veritat hi ha en això. Els pastors expliquen que el gos d’atura és un gos que treballa més pel seu instint. Diuen que d’altres races magnífiques de pastor com el border collie, si les treballes malament, acaben donant el gos més dolent que hi ha al món, però que el gos d’atura, si el pastor s’equivoca o no té les idees prou clares, se’n sortirà més bé. Diuen, que d’altres races treballen més finament, segueixen fil per randa les ordres, però que molts pastors que participen als concursos farien més bona feina si treballessin amb un bon gos d’atura, perquè treballen més per iniciativa pròpia. Els pastors coincideixen, també, en que el gos d’atura és un gos incansable, un gos per portar un ramat gros, un gos per fer vores del matí a la nit. Un gos d’atura que fa dies que no treballa surt boig fins que s’ha esbravat. Llavors sí, quan s’ha cansat comença a treballar bé. És un gos per fer-lo treballar cada dia.

Gos de família. En família, el gos d’atura català és un gos alegre, que s’apunta a tot, que està sempre enmig, que fa una gran companyia, que es guanya en poc temps un lloc entre la gent. És un gos vigilant, mogut, incansable i una mica desconfiat. És una raça intel·ligent i obedient, un d’aquests gossos que pots treure sense lligar perquè sempre està pendent de tu, que amb un xiulet ve de seguida. El gos d’atura, ja ho hem dit, és una alegria permanent, té una mirada que sempre pregunta, que sempre demana. Un gos d’atura és fidel però té una personalitat pròpia que en algun moment exaspera però que és una vertadera delícia. A molta gent indiferent davant els gossos, la nostra raça li desperta simpaties i segurament és perquè no és un animal trist, perquè no és un autòmat, perquè és ell.

Més que un gos. D’altra banda, el gos d’atura català, per a la gent d’aquest racó de món entre els Pirineus i la Mediterrània, és més que un gos, és un bocí de la terra, una part de les nostres arrels més profundes, una joia rústica i antiga enmig la vida moderna. Quan un gos d’atura et mira no et mira només un gos bonic, de pèl meravellós i mirada noble. Quan un gos d’atura et mira, milers d’anys de companyia i fidelitat en la soledat de les muntanyes et miren. El gos d’atura és el company ideal per fer un bocí del gran camí de la vida. No us perdeu un company així. 

El Club del GAC
Estatuts
Junta Directiva
Programa 2007 - 2010
Comissió de cria
Jutges especialistes
 
El Gos d'Atura Català
Història
Estàndard
Directrius del Club
Caràcter del GAC
Treball amb GAC
Bibliografia
 
Notícies
Exposicions
Calendari General 2009
Monogràfica 2009
  Resultats exposicions
Resultats Monogràfiques
 
Campionat del Club
 Reglament
Exposicions puntuables
Classificació provisional
Campions del Club
 
Activitats internacionals del Gos d'Atura Català
Galeria d'exemplars
Criadors
La botiga del Club
Adreces d'interés
Fer-se'n soci
Contactar amb...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                               Club del Gos d'Atura Català   Apartat de correus 217    17820 Banyoles (Girona)   -   Fax: 972 59 78 45     e-mail: [email protected]